Proteklog vikenda u Novom Marofu održano je Prvenstvo Hrvatske u metnom streličarstvu na kojem su nastupili i streličari SK „Zadar“. Prvog dana natjecanja svoj prvi nastup među juniorima instinktivnog luka imao je i Luka Škara koji je sa ostvarenih 445 krugova osvojio i svoju prvu medalju.

Unatoč prevrtljivim prognozama, sunčano vrijeme s nešto vjetra upotpunilo je ovaj sportski vikend, i omogućilo da gotovo 150 natjecatelja uživa u besprijekorno organiziranom natjecanju. Domaćini, SK „Grebengradski streličari“, zaslužuju iskrene pohvale, jer nije bilo nimalo lako odraditi organizaciju ovako velikog natjecanja u vrijeme brojnih izazova i ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Medalja brončanog sjaja za prvi nastup na ovakvom turniru biti će odlična motivacija za mladog Škaru da i dalje nastavi sa vrijednim radom te će, bez sumnje, biti tek prva u nizu odličja kojima se SK „Zadar“ može nadati na nadolazećim turnirima od ovog talentiranog streličara.

Svoj prvi nastup u kategoriji seniora instinktivnog luka, imao je i Dejan Lapčić. U ovoj najbrojnijoj kategoriji s više od 25 natjecatelja, kvaliteta gađanja bila je na zaista zavidnoj razini, što mu je dodatno otežalo njegov prvi nastup. Ostvarivši 380 krugova u kvalifikacijama, Lapčić je s 25. pozicije ušao u raspucavanje 1/16 finala gdje ga je čekao trofejni zadarski streličar, koji je prešao u redove zagrebačkog „ZGSK“, Darko Polić – „Barba“. Barba nije dopustio iznenađenje i pobijedio je rezultatom 6:0 u set bodovima, što je Dejana Lapčića u konačnici smjestilo na 17. mjesto. Iako rezultatski pomalo razočaran, zadarski streličar naučio je mnogo od najboljih streličara instinktivnim lukom i radujemo se njegovom daljnjem napretku.

U istoj je kategoriji prvog dana natjecanje nastupio i iskusni Josip Šare. Njegovih 627 ispucanih krugova u ovako jakoj konkurenciji bilo je dovoljno tek za 12. mjesto u kvalifikacijama. U 1/16 finala Šare rezultatom 6:2 pobjeđuje Ivana Juretić iz SK „Koros“ Kutina, no potom u 1/8 finala gubi rezultatom 6:0 od Tomislava Nemet (SK „Kuna“ Pakrac) te konačno zauzima 9. mjesto.

U disciplini zakrivljeni luk seniori prvog dana prvenstva natjecao se Dražen Furdi koji je sa 552 ispucana kruga zauzeo 7. mjesto u kvalifikacijama na 70 metara. U ¼ finala, protiv drugoplasiranog iz kvalifikacija Krešimira Štrukelja ( SK „Katarina Zrinska“ Čakovec), Furdi nije uspio izboriti prolaz u borbe za medalje.

Josip Šare ostao je jedini predstavnik SK „Zadar“ na drugom danu natjecanja. U njegovoj primarnoj disciplini dugog luka, s rezultatom od 578 krugova zauzima 7. mjesto u kvalifikacijama. Rezultatom 6:4 u set bodovima pobjeđuje Eduarda Znika ( SK „Koros“ Kutina) u 1/8 finala, no ipak ne uspijeva pobijediti Zdenka Videc (SK „Sisak“) u četvrtfinalu te se u konačnici plasira na 6. mjesto.

Nakon duge natjecateljske pauze uzrokovane pandemijom COVID-19 streličari su se konačno vratili na turnire. Novu priliku imati će već slijedećeg vikenda, 26. rujna, ponovno u Novom Marofu gdje se podno stare utvrde Grebengrad održava Prvenstvo Hrvatske u disciplini FIELD. Biti će to i posljednji turnir sezone na otvorenom u Hrvatskoj nakon čega slijedi početak priprema za dvoranske discipline. Idealan je to trenutak da posjetite ili kontaktirate zadarske streličare i priključite im se na kojem od treninga kako bi se upoznali sa čarima ovog olimpijskog sporta i ispucali svoje prve strijele ako ste zainteresirani ili pak samo želite zadovoljite svoju znatiželju.

photo,info:ezadar