Na službenoj stranici Olimpijskih igara, objavljena je priča pod naslovom Zlatna braća Fantela – Spremni pokazati najbolje od hrvatskog jedrenja.

Šime i Mihovil Fantela dobili su zaslužno mjesto na svjetskoj sceni jedrenja kojoj je zlatni olimpijac ispričao 20-godišnju obiteljsku sagu u kojoj su on i Igor, kao gotovo usvojen treći brat osvojili zlatnu olimpijsku medalju. S mlađim bratom Mihovilom prešao je u novu klasu 49-er i odmah su osvojili svjetsku zlatnu medalju.

Mihovil je debitanta na Olimpijskim igrama. Šimi je to već četvrta olimpijska regata. Njegovo iskustvo je neprocjenjivo, ali ponavlja svoju mantru: korak po korak sa što manje grešaka. Znaju Fantele reći „na kraju se mrtvi broje”. A Šime Fantela je svoju strpljivost naslijedio od svog dida po kojem je dobio ime.

Najbolji hrvatski jedriličari obiteljski su projekt. Otac Edo i majka Katija od samog početka su ih podržavali jer uvjeti za jedrenje u Hrvatskoj nemjerljivi su s onim u zemljama koje su bogatije i daleko više drže do pomorske tradicije.

” Rezultati pokazuju da bi očito bilo puno lakše da  smo od početka imali bolje uvjete, ali znamo da dolazimo iz Hrvatske i to je samo stvarnost. Naša snaga u tome je da usprkos tome može pobijediti jedriličare velikih nacija, ispričao je među ostalim Šime Fantela i priču o svom početku. Bilo je to na Vitrenjaku, kada su rođaci i otac mu  tada u 30-tim godinama, “mladi ludi” počeli graditi jedrilicu.

S braćom Fantela na Olimpijskim igrama je i Petar Cupać, zadarski jedriličar, a sada trener mlade ženske posade iz Belgije s kojom je iskoristio posljednju vizu za put na OI u Tokyo. Bio je to pravi podvig s obzirom na zahtjevnu i novu klasu 49FX i to da je Belgijankama  19 i 20 godina.

Cupać je veteran olimpijskog jedrenja. Prvi put je to bilo 2004. godine u klasi 470 s Tomom Bašićem, a nakon toga su Pavle Kostov i on odjedrili tri Olimpijade.

I dok je Šime tek počinjao u optimistima, Pero je osvajao Europa cup u Laser radial uz punu podršku Ede Fantele koji je tada bio predsjednik JK Uskok.

Danas će Petar Cupać o Šimi Fanteli izreći najljepšu rečenici u razgovoru za Otvoreno more: Fantela je svemirac.