Godine 2019. okupilo se dvadesetak zaljubljenika u konjički sport i utemeljilo Konjički klub Zadar. Neki od utemeljitelja imali su već iskustvo u jahanju, u natjecanjima, neki nisu, ali povezivao ih je, kao što ih povezuje i danas, golemi entuzijazam. Dakako i strast prema konjičkom sportu, jednom od onih sportova za koji možemo reći da objedinjuje gracioznost, eleganciju, vrhunsku vještinu i duboki, istinski odnos konj – čovjek.

– Danas imamo četrdesetak članova različite dobi, od djece do osoba u zreloj dobi. Imamo i natjecatelje i rekreativce – govori Petra Bikić.

Upravo je ona bila spiritus movens utemeljenja kluba koji danas ima i …

– Imamo 15 konja, imamo štalu, jahalište 40 x 50 metara (manjež, prema  fr. manège ← tal. maneggio= pokriven, ograđen ili otvoren pravokutni prostor na kojem se obavlja dresura, obuka jahanja, natjecanja u dresuri i sl.), te ostale sadržaje koji su potrebni. Infrastruktura se nalazi u Murvici jer smo tamo pronašli odgovarajući prostor. Navlastito za konje, za ispašu i njihov život u prirodi – ističe Petra.

U konjičkom klubu u natjecateljskom segmentu djeluje nekoliko članica i u prethodnim se godinama mogu pohvaliti dobrim postignućima. U preponskom jahanju natječu se Noelia Banić, Lori Pajić, Lucija Kozarić, Ani Matijašević, Emma Damgaard, Mirjana Govorčin i Petra Bikić.

– Pripremamo se za predstojeća natjecanja. U rujnu i u listopadu ćemo sudjelovati na Dalmatinskom prvenstvu u Sinju, bit će i Zagreb Open, pa jedno natjecanje u Maloj Mlaki, itd.

Da bi netko sudjelovao na službenim natjecanjima treba mu, uz ostalo, puno ustrajnosti, motivacije, kontinuirani trening. Dakako i – konj!

– Ja jašem na svojoj kobili Lady Gaga, a svaki natjecatelj treba imati svoga konja. Počela sam s 11 godina u tadašnjem KK Epona. Kako su mi rekli, moj je pradid bio izvrstan jahač – smije se Petra.

Za početnike ja najbolje da imaju oko 10 godina, a nakon dvije do dvije i pol godine, ako vježbaju najmanje dvaput tjedno, mogu dosegnuti ispit za jahačku dozvolu. Nakon uspjeha na tom ispitu mogu se prijaviti za ispit za natjecateljsku licenciju.

– Onaj tko voli konje, konjički sport, tko voli prirodu, komu ništa nije preteško u skrbi za konja i tko vodi računa o opremi, taj i ostane aktivan. Osjećaj zadovoljstva kad je sve u redu, neopisiv je.

Petra zaneseno govori o konjima, o potkivaču koji dolazi iz Sinja, o sedlima, sijenu i vodi, a ako treba može do u detalje opisati štalu, jahalište, prikolicu za prijevoz konja do mjesta natjecanja…

– To je moj život. Završila sam Pomorsku školu i stekla zvanje tehničara za jahte i marine, ali nikad nisam radila u toj branši. Opredijelila sam se za konjički sport, dečko me podržava, u klubu imamo izvrsno ozračje. Energični smo u planiranju i u ostvarivanju planova zajedno s roditeljima naših članica i članova, te rekreativcima među kojima ima i ljudi iz inozemstva koji su se doselili u Zadar. Zahvaljujemo svima koji su nam pri ruci na bilo koji način jer tako doprinose popularizaciji i širenju konjičkoga sporta – zaključuje Petra Bikić.

 

Na fotografijama koje je ustupio Konjički klub Zadar možete vidjeti dio članica i članova, potom detalj s treninga, pa Leu Perinčić koja je nedavno položila jahački ispit, konja Dominika…

Nažalost, u cijeloj Dalmaciji samo u Sinju postoji hipodrom gdje je moguće organizirati i provesti neko službeno natjecanje. Ako, pak, poželite jahati ili samo vidjeti konje u njihovu živopisnu ambijentu, potegnite do Murvice. Nije daleko… (SZGZ)