Zadarska je atletika u bivšoj državi bila, u odnosu na infrastrukturne uvjete, veoma uspješna. Stručni rad, entuzijazam, talent, strast… sve je to nosilo zadarsku atletiku pa nije neobično da je ASK Zadar davao i seniorske reprezentativke i reprezentativce.

Ovih su dana, tako, prošle 53 godine od nastupa dviju Zadranki na Europskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju. U sastavu reprezentacije bivše Jugoslavije našle su se Vanja Paleka (vis) i Radojka Franzotti (dalj). Za obje je nastup na EP bio i svojevrsna nagrada, ali i prilika da se uvjere kakva im je međunarodna konkurencija, navlastito iz onih država u kojima je atletika bila na znatno višem stupnju u odnosu na bivšu državu.

Vanja Paleka (1951.) nastupila je u visu. Inače je bila svestrana sportašica, a poslije relativno kratke atletske karijere vrhunska košarkašica (prva žena u Zadru koja je „zakucavala“). U kvalifikacijama je u Helsinkiju dosegla 1, 68 što joj nije bilo dovoljno za finale, nedostajalo joj je pet centimetara. Pobijedila je Ilona Gusenbauer (Austrija) s 1, 87. Danas je svjetska rekorderka Jaroslava Mahučih (Ukrajina) s 2, 10.

Radojka Franzotti (1952.) u Helsinkiju se natjecala u dalju. U kvalifikacijama je imala 6, 12 i plasirala se među 12 najboljih, a u finalu je skočila 6, 05. Pobijedila je Ingrid Mickler (Z. Njemačka) sa 6, 76. Svjetski rekord i dalje nosi Galina Čistjakova (bivši SSSR) sa 7, 52 iz 1988.

Foto: Vanja Paleka i Radojka Franzotti (portret)/osobni albumi