Uz juniorsku reprezentaciju Hrvatske, koja se priprema za Europsko prvenstvo u Sofiji početkom kolovoza, u Zadru su na pripremama i seniorke. Pod vodstvom izbornika Igora Arbutine trenira 16 djevojaka, a u četvrtak su odradile i zajednički trening susret s juniorkama. Na obostrano zadovoljstvo, o čemu izbornik kaže:

– Nama je ovo bila prva utakmica u ovom dijelu priprema, a i njima je dobro došlo da imaju kvalitetan sparing. Rezultat, naravno, nije primaran, važno je da smo mi treneri vidjeli u kakvom je trenutno stanju naša ekipa. U svakom slučaju, svi smo profitirali.

Nakon juniorki, našu A selekciju idući tjedan očekuju tri sparing susreta protiv reprezentacije Južne Koreje.

-To će već biti daleko zahtjevniji nivo za moje djevojke, no to smo i predvidjeli u ovoj fazi priprema. Kako prolaze dani tako pojačavamo nivo treninga i forme. Nakon Korejki odlazimo u Maribor, od 4. kolovoza, na nastavak priprema, i tamo ćemo odigrati tri utakmice protiv izabrane vrste Mađarske. To će nam biti sjajne provjere za ono što nam slijedi, a to su dva kolovoška susreta kvalifikacija za EP, protiv reprezentacija Kosova i Rumunjske.

U odnosu na prvi dio ovogodišnjih akcija, u Zlatnoj europskoj ligi, Arbutina vidi određene pomake.

-Duže smo zajedno, bolje se razumijemo, mislim da shvaćaju moju filozofiju odbojke, no u svakom slučaju treba biti strpljiv s ovom generacijom, jer tu ima mnogo igračica koje su do jučer bile juniorke, i koje nisu nositeljice kvalitete u svojim klubovima. Uostalom, s nama su na pripremama bile i Burilović, Papac i Štiglić koje su se onda kasnije priključile pripremama juniorske U 20 vrste, jer pripadaju toj generaciji i mislim da je potpuno u redu da s njima i završe ciklus do kraja. Puno radimo na otklanjanju nekih uočenih nedostataka iz Zlatne europske lige, pogotovo u obrambenom dijelu, i sve skupa to puno kvalitetnije izgleda. No, za ozbiljnije ocjene moramo ipak pričekati utakmice, pogotovo one službene, jer su jedino mjerilo forme- reći će na kraju izbornik Igor Arbutina, zadovoljan angažmanom svojih igračica, ali i kompletnom logistikom koja im omogućava nesmetani rad u Zadru, unatoč turističkoj sezoni.

-Imamo na dispoziciji glavni teren dvorane na Višnjiku, koja je klimatizirana, do hotela imamo 10 minuta vožnje autobusom, tako da doista sve funkcionira super.

Tekst i foto: Hrvatski odbojkaški savez