U hotelu Kolovare održana je osma edukativna radionica projekta Glas žena u sportu, radionica kojima je glavni cilj boljitak prezentacije sporta i sportašica u medijima i na društvenim mrežama te njihovo kvalitetnije komuniciranje s predstavnicima medija. Organizator radionice je Hrvatski olimpijski odbor, a domaćin Športska zajednica Grada Zadra. Na radionici, koje je sadržavala i brojne praktičke vježbe pred televizijskom kamerom, sudjelovalo je više od 40 sportašica, trenerica i žena iz sportske administracije iz Zadra i okolice, a s velikim su je zanimanjem pogledali i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te glavni tajnik Siniša Krajač.

U ime domaćina sve nazočne pozdravila je Snježana Jurinić, predsjednica ŠZGZ. Uz ostalo, Jurinić je rekla:

– Ova tema je jako bitna što se tiče lokalne zajednice jer znamo da se sport najviše financira iz lokalnih zajednica. Mi u Gradu Zadru smo doveli do toga da smo izjednačili uvjete za sportašice i sportaše. U sva 33 sporta u našem gradu zastupljene su jednako muške i ženske ekipe, a moram napomenuti da u borilačkim sportovima sportašice imaju daleko više uspjeha nego sportaši.

Potom se skupu obratila Morana Paliković, Gruden, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora:

– Projekt sadrži dvije faze. U jednom dijelu se uči brendiranje sportašica na društvenim mrežama, a u drugom priprema dobre komunikacije s elektroničkim medijima. Mi smo zadovoljni dosadašnjim radionicama, a na kraju ćemo sve materijale prikupiti i na veliko završnoj međunarodni konferenciji krajem godine predstaviti rezultate.

Sudionicama radionice i gostima obratili su se i Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Nakon toga počele su planirane aktivnosti i bilo je veoma zanimljivo, na primjer, kako su sportašice i trenerice reagirale na simulaciji konferencije za novinare.

-Veoma mi je drago da sam na ovakvoj radionici za koju smatram da je jako važna meni kao igračici i trenerici. Svoje znanje iskoristit ću za daljnje prenošenje i sigurna sam da će biti korisna mnogim mladim sportašicama – rekla je Franka Volpi Kobal iz Odbojkađškoga kluba Zadar.

Demonstratori i predavači na radionici bili su akademik Ratko Cvetnić, sportski novinari Jura Ozmec i Marin Šarec, snimatelj i montažer Damir Donadić te direktorica Ureda za odnose s javnošću i međunarodnu suradnju HOO-a Mia Baćić.

Partneri Hrvatskog olimpijskog odbora u ovom projektu su Agencija za elektroničke medije, Hrvatski paraolimpijski odbor, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Foto: SZGZ