Uskoro će početi Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Hrvatska će u prvoj fazi igrati u skupini B (15. lipnja sa Španjolskom, 19. lipnja s Albanijom i 24. lipnja s Italijom), a u momčadi koju je okupio Zlatko Dalić bit će i petorica igrača iz Zadra i/ili zadarskoga podrijetla. Neupitni i nezamjenjivi Luka Modrić (175 nastupa, 25 golova), kapetan. Kao dječak počeo je igrati u Zadru (prvi treneri Željko Živković i Davorin Matošević), a prije nego je postao junior otišao je u Dinamo. Ostalo, a skupilo se toga puno, povijest je… Luka još traje.

Pred vratima je standardni Dominik Livaković. Dijete je NK Zadar, razvio se već u Stanovima pod legendarnim Jakovom Pinčićem, poslije i Tomislavom Rogićem Tumbom, a onda prešao u NK Zagreb gdje je još kao junior branio u seniorskoj momčadi. Brzo se preselio u Dinamo, a za  seniorsku reprezentaciju prvi je put nastupio 2017. zamijenivši još jednog Zadranina – Danijela Subašića. Dominik Livaković ima 54 nastupa za Vatrene.

Premda nisu u Zadru počeli, imamo ih smatrati Zadranima temeljem podrijetla i nositelja ovdašnjega nogometnoga gena – Lovro Majer (otac mu je iz Preka na Ugljanu) ima u seniorskoj reprezentaciji 31 nastup i zabio je 8 golova. Joško Gvardiol ima 30 nastupa i dvaput je postigao gol, a Martin Erlić ima devet nastupa.

Svaki od njih petorice na svoj je način Dalićev adut. K tomu, u stručnom je stožeru i legendarni Danijel Subašić. Dakako, zadužen je za rad s vratarima.

Tekst: Športska zajednica Grada Zadra; foto: Dominik Livaković u danima kad je bio vratar NK-a Zadar.